Rouw- en verliesverwerking

Rouwen is een rauw proces. Het is een breed begrip dat gepaard gaat met loslaten.

Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Rouwen doe je niet alleen op het moment als een dierbare is overleden. Ook na een stuk gelopen relatie, verlies van je baan of je gezondheid. Vergeet vooral niet het verlies van toekomstdromen, bijvoorbeeld bij ongewenste kinderloosheid. Grote ingrijpende verliezen verdienen het om gehoord en doorleefd te worden.

Uiteindelijk moet je het zelf doen
Bij een overlijden zie je vaak dat iedereen je de ruimte geeft. Ze hebben begrip voor je verlies. Mensen zijn er voor je, bieden je een schouder om op uit te huilen. Maar na een maand of twee lijkt iedereen het zo’n beetje vergeten te zijn. Je houdt je sterk, dat is immers wat iedereen van je verwacht. Het leven gaat door, maar van binnen huil je.

Je moet er doorheen
Dat maakt je verdriet tot een eenzame pijn. Je wilt een ander er niet mee lastigvallen. Wie zit er nu op jouw verdriet of verlies te wachten. Iedereen heeft toch zijn eigen sores? Je wilt niet dat anderen zich aan je gaan ergeren als je er weer over begint. Maar toch zou je zo graag begrepen willen worden. Je wilt zo graag dat iemand je verdriet ziet en je verder helpt.

Hoe hoog de trap ook is hij begint bij de eerste tree
Een paard kan die ‘iemand’ voor je zijn. Misschien klinkt het wat vreemd maar.. Een paard spiegelt wat hij bij jou waarneemt. Zonder oordeel en zonder agenda en zonder verwachtingen. Een paard voelt jouw onverwerkte emoties en helpt je stap voor stap verder in je (rouw)proces. Je mag zijn wie je bent, waardoor er ruimte komt om je emoties te voelen en ze te uiten.

Een sessie geeft geen wonderen
Rouwen is een proces, waarschijnlijk heb jij na één sessie je verlies nog niet verwerkt. Vaak zijn hiervoor meer sessies en meer tijd  nodig. Maar het bied je wel inzichten en handvatten om weer vooruit te durven kijken. Je verdriet mag er zijn. Duw het niet weg, maar je mag er doorheen gaan. Alleen op die manier zul je er mee om kunnen gaan. Dankzij paardencoaching wordt je rouw zichtbaar, tastbaar en handelbaar.