Coaching met paarden

“Er is alleen, Hier en nu”

Coaching met paarden.. Wat is dat nu eigenlijk?

Paarden communiceren op zeer subtiele wijze met elkaar. Zonder geluid of grote bewegingen. Zo trekken ze in het wild geen aandacht van roofdieren. Ze screenen nieuwkomers direct en bepalen zijn plek ten opzichte van zichzelf binnen de kudde.

Het paard, co-coach, wordt ingezet om jou bewust te maken van jouw thema’s. Als coach begeleid ik dit proces. Coaching met paarden is er op gericht om een positieve verandering in beweging te zetten. Je wordt je bewust van bepaalde patronen. Door het inzetten van een paard zie je direct welke impact het heeft wanneer jij je houding veranderd. Tijdens een sessie vorm jij samen met het paard/de paarden een mini kudde. Als jij niet goed in je vel zit of belemmeringen hebt zal een paard deze verstoring in jouw energie opmerken en in balans willen brengen. Het paard richt zich niet op wat hij aan de buitenkant ziet maar zal zich richten op dat wat er onbewust aanwezig is.

Vind jij het soms lastig om onder woorden te brengen wat je voelt. Of misschien ben je er gewoon klaar mee om er aldoor maar over te praten. Omdat het niet heeft gebracht wat je wilde. Bij paarden hoef je niet te praten, een paard voelt waar jouw  kracht ligt. En zal direct laten zien wat deze is.

Kuddedieren

“Iedereen is soms een beetje bang

Maar als we samen zijn is het altijd een beetje minder eng”

Paarden in het wild leven in een kudde omdat dit veilig is. Binnen deze groep hebben ze allemaal hun eigen plek. En accepteren deze plek zonder een oordeel. Het is goed zoals het is.

Om te kunnen overleven streven paarden naar harmonie en balans in de kudde. Dit is nodig om te overleven. Paarden communiceren op zeer subtiele wijze met elkaar. Zonder geluid of grote bewegingen. Zo trekken ze in het wild geen aandacht van roofdieren. En screenen ze nieuwkomers direct en bepalen zijn plek ten opzichte van zichzelf binnen de kudde. Er is geen nummer 1 of een laatste plaats. Ze hebben gewoon hun plaats.

Daarom is een coachingsessie met een paard zo fijn. Het is altijd in het hier en nu! Geen oordeel over hoe je eruit ziet of wie je bent.  Tijdens zo’n sessie vormen jullie een mini kudde. Wanneer voor hem niet duidelijk is wat jij bedoeld zal hij het leiderschap nemen. Als er iets in jouw energie niet stroomt zal het paard dit proberen op te lossen.

Is paardencoaching iets voor jou?

“Say yes to coaching met paarden”

Natuurlijk zeg ik ja! Al ben jij degene die dat bepaalt.

Vind jij het lastig om onder woorden te brengen wat je voelt. Omdat je in je hoofd zoveel dingen hebt die in je opkomen? Of misschien ben je er gewoon klaar mee om steeds over het zelfde te praten. En maar niet verder komt. Bij paarden hoef je niet te praten, een paard voelt waar jouw kracht ligt. En zal direct laten zien wat deze is.

Coaching met paarden wordt ingezet bij de volgende thema’s:

 • Faalangst
 • Zelfvertrouwen
 • Scheiding
 • Verlies of rouwverwerking
 • Omgaan met ziekte (van jezelf of dierbare)
 • Keuzes maken
 • Burn-out

Maar je kunt natuurlijk ook komen omdat het gewoon leuk en bijzonder is om te ervaren. Ik bied de mogelijkheid om in kleine groepen een arrangement samen te stellen. Bijvoorbeeld:

 • Met je vader/ moeder / broer/ zus
 • Jouw vriend/vriendin
 • Jouw gezin
 • Of iemand anders

Mocht je hier meer over willen weten kun je altijd contact met mij opnemen.

“Wat een prachtige plek!! En wat een bijzondere en mooie manier van coachen!! De reacties van de paarden en de vragen die daarbij gesteld worden, soms confronterend, maar vooral helpend en liefdevol. Wat een prachtig team zijn jullie samen! Ik kom zeker terug!”

Ursula